Sonda çeşitli iç organlardaki sıvıların sağlıklı bir biçimde dışarı aktarılması veya bu iç organlara doğrudan ilaç ulaştırılması için uygulanan bir tıbbi aygıttır. En sık rastlanan sonda çeşidi idrar sondasıdır. Bu sonda herhangi bir sebeple yataktan çıkamayan, bir hastalık sonucu idrarını kendi kendine yapamayan veya prostat gibi tıkanıklık yaratan durumlarda hastaların idrar boşaltımı için kullanılmaktadır. Dış idrar yolundan mesaneye kauçuk, ipek veya madeni bir boru iletilmesi şeklinde gerçekleştirilen sonda takılması işlemi, işinde uzman bir tecrübeli personel tarafından kolaylıkla yapılabilir. Fakat buna rağmen işinin ehli olmayan kişiler tarafından uygulandığında hem çok ağrılı bir işlem olabilir, hem de enfeksiyon gibi hayati riskleri bulunabilen bir uygulamadır. Ağrının azaltılması noktasında sık sık kullanılan bir önlem olarak, genital bölgede lokal bir uyuşturucu özelliğe sahip jel veya krem kullanıldığı görülmektedir.
Yatan hastalarda kullanımı amaçlandığı için; hastaların sonda takılması, değişimi veya çıkartılması işlemleri için sürekli hastaneye gitmesi başlı başına bir zorluk arz edecektir. Bu hususta evde sonda takma hizmeti devreye girip hastaların hayatını kolaylaştırmaktadır. Steril hale getirilmiş aletlerle ve uzman sağlık görevlileriyle uygulandığında (diğer koşullara da bağlı olmak kaydıyla) 2 dakika gibi kısa bir süre zarfında tamamlanabilen bir işlemdir.
Evde Sonda Takma Çıkarma Hizmeti
Evde sonda takma hizmetinin diğer aşamaları olan sonda değiştirilmesi ve sürecin sonunda sondanın tamamen çıkartılması da eşit derecede önem arz etmektedir. Uzman olmayan kimseler tarafından gerçekleştirilen teşebbüsler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Dolayısıyla tıpkı sondanın takılması gibi değiştirilmesi ve işlem sonrası vücuttan çıkartılması da yine bir uzman tarafından gerçekleştirilmesi gereken işlemlerdir.
İdrar sondası (mesane sondası) dışında kullanılan bir diğer sonda çeşidi de nazogastral sondadır. Bu sonda çeşidinin temel kullanım alanları mide-barsak sistemi kanamalarında teşhis ve tedaviyi kolaylaştırmak, ince barsak tıkanmalarının sebep olduğu şişkinliği önlemek, hastanın var olan bulantısını ve kusmasını engellemek veya hastanın beslenmesidir. İdrar sondasının aksine nazogastral sondalarda, mide içeriğiyle ilgili yaşanan problemlerde burun yoluyla mideye indirilen bir boru söz konusudur. Hastanın duyduğu ihtiyaç doğrultusunda bu boru aracılığıyla mide özsuyu incelenmek için steril bir biçimde vücudun dışına çekilebileceği gibi, mideye doğrudan ilaç iletmek için de yine nazogastral sondalar tercih edilmektedir. Tıpkı idrar sondasında olduğu gibi uzman sağlık personelleri tarafından evinizin rahatlığında takılıp çıkartılabilecek bir sonda olmakla beraber yaşanabilecek aksaklıkları engellemek adına alanında uzman kişilerin sunduğu hizmetlerin tercih edilmesi önerilmektedir.
Evde sonda takma hizmetinin başlıca faydaları arasında, kişiye özel ve mahremiyet gerektiren bir uygulama olduğu için duyulacak psikolojik rahatsızlığın elimine edilmesi de sayılabilir. Ayrıca zaman sınırlaması olmayacağı için hem psikolojik hem de bedenen hazır hale gelebilmesi için hastanın bolca zamanı olacaktır.